Fragment

Het Mediaforum met Ronald Ockhuysen en Elske Schouten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Ronald Ockhuysen en Elske Schouten

Aan tafel zitten Ronald Ockhuysen, Elske Schouten en Spraakmaker Ineke Sluiter.

 

We hebben het over het mediamoment van Ockhuysen, hij wil het hebben over de oproep aan kranten om betaalmuren op te heffen. Waarom ergert hij zich aan deze discussie? Hoe gaan kranten hiermee om? Zien ze ook een stijging in het aantal abonnees en heft dat de daling in advertentie-inkomsten op?

 

Cijfers spelen een belangrijke rol in de berichtgeving,zo publiceert het RIVM elke dag een update met het aantal doden en geïnfecteerden. Maar wat vertellen die cijfers ons? Kun je het wel vergelijken met andere landen? Schouten zegt hierover: “Het is belangrijk om niet de hele tijd te gaan vergelijken en te zeggen ‘dit staat ons ook te wachten’, want dat weten we niet”. Hoe kun je hier als media nuance in aanbrengen? Volgens Ockhuysen gaat het vooral om de context waarin je het brengt.

 

Maandagavond maakte het kabinet verdergaande maatregelen bekend, evenementen worden tot 1 juni verboden en voor de rest moet iedereen afstand houden en zoveel mogelijk thuisblijven. Het kabinet wilde duidelijkheid verschaffen, maar anderhalve dag later is er toch nog veel onduidelijkheid.Gaan bijvoorbeeld sportwedstrijden nou wel of niet door? En waarom duurde het zo lang voordat er duidelijkheid kwam over de examens? Heeft het kabinet gefaald in de communicatie? Het kabinet probeerde vooral de informatie te spreiden. Is dat een slimme strategie?