Fragment

Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Renzo Veenstra

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Renzo Veenstra

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Renzo Veenstra en Spraakmaker is Erik Gerritsen.

Veenstra wil voor zijn mediamoment graag zijn complimenten geven aan de nieuwe serie van Rutger Castricum waarin hij in gesprek gaat met nationalisten in Nederland. Renzo Veenstra: “Rutger gaat met open vizier, zonder veroordeling in gesprek en dat is uiterst verrassend.” Geeft Rutger genoeg tegengas? Of is het een goede mix van kritiek en een open houding die hij aanneemt?

Voor het mediamoment van Brandsma heeft ze nog eens de krant van gisteren goed doorgelezen, omdat het Hemelvaartsdag is en er geen kranten zijn. Daarin viel haar een artikel op in Trouw over zoektermen in Google van de gewone Rus.  Is dit een goede manier om te weten wat er echt speelt in Rusland?

Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle zijn gisteren achtervolgt door paparazzi. Na het statement van de prins kwamen er berichten van de taxichauffeur en de politie die de achtervolging nuanceerden. Renzo Veenstra: “Af en toe druk je als journalist misschien iets sneller op de publiceer knop dan dat je zou willen.” Nam de media te snel het initiële bericht van de woordvoerder van Harry en Meghan over?

De BBC is gestart met BBC 'Verify’ dat zich vooral gaat bezighouden met de bestrijding van desinformatie en het vergroten van vertrouwen onder het publiek. Dinsdagavond organiseerde de NOS een publieksavond ‘NOS bij jou’ om in gesprek te gaan met kijkers en luisteraars. Margriet Brandsma: “Wat de BBC nu doet vind ik wel getuigen dat ze het heel serieus gaan nemen en de geloofwaardigheid van de journalistiek enorm vergroot.” Zijn dit soort initiatieven soms krampachtig of moet er alles gedaan worden om het publiek toch op een bepaalde manier meer inzicht te geven in journalistieke besluiten?

Video niet beschikbaar