Fragment

Het Mediaforum met Paul Römer en Henrike van Gelder

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Paul Römer en Henrike van Gelder

Aan tafel zitten Paul Römer, Henrike van Gelder en Spraakmaker Albert Verlinde

Het Mediamoment van Van Gelder gaat over het promoten van crypto-munten door Kim Kardashian. Tegen haar is nu een rechtszaak aangespannen. Is dat gek en heeft ze het goed volgens de regels gedaan? Of moet er duidelijker geduid worden wat een advertentie is en wat niet?
Römer: "We leven nu eenmaal in een wereld waarin zulke media bestaan"

Pauls Mediamoment gaat over fake-news op YouTube en Facebook. Beide bedrijven worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid en Facebook moet zelfs voor de rechter verschijnen. Die platformen houden hun handen af van de inhoud, zeggen ze. Maar is dat wel zo? En nemen ze genoeg verantwoordelijkheid door berichten en videos te verwijderen? Is er alleen sprake van onwil?
Van Gelder: "Ze verdienen best wat centjes daar"

Verder hebben we het over de lockdown. Onder een fikse maatschappelijke druk is het kabinet sinds een halfuur bijeen om te praten over de lockdown en mogelijke verlenging van de maatregelen. De verwachting is dat met een nieuw kabinet ook de persconferenties anders zullen gaan. Wordt het tijd om de persconferenties echt te herzien? En wat moet er dan veranderen? Kan je überhaupt iedereen aanspreken met een persconferentie?
Römer: "Het is niet meer te begrijpen terwijl de boodschap heel helder is"

We sluiten af met een onderwerp uit talkshow M. Een journalist vertelt daar over hoe zijn ouders in Groningen hadden geprobeerd om subsidie aan te vragen ter genoegdoening voor de aardbevingsschade. Aanvankelijk wekte de keuze om een journalist dit verhaal te laten vertellen tot enige ergernis. Want moet een journalist wel zijn eigen situatie gebruiken om zijn eigen standpunt duidelijk te maken? Is er iets mis met dit 'ego-journalistiek'? En is het ook niet een soort van luiheid van programma's, om maar bekenden te vragen? En wat is dan het verschil tussen 'narcisme' en oprecht een verhaal vertellen?
Römer: "Ik denk dat het een hele mooie vorm is van journalistiek"