Fragment

Het Mediaforum met Martha Riemsma en Tom Kleijn

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Martha Riemsma en Tom Kleijn

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Martha Riemsma en Spraakmaker Wendy de Wild

Het Mediaforum wordt afgetrapt met Kleijns mediamoment. Dat gaat over het bezoek van minister van Defensie Kajsa Ollongren aan de mariniers in Noorwegen. De minister ging over tot een wak-ski-actie, keurig volgens het boekje. Is het logisch dat het ministerie nu uitpakt met een persbericht? En waarom kan zo’n actie je juist ook onbedoeld achtervolgen?

Het mediamoment van Riemsma gaat over Hart van Nederland. Het programma bestaat al sinds 1995 en zendt vanavond haar tienduizendste late uitzending uit. Wat heeft Hart van Nederland in al die jaren toegevoegd aan het Nederlandse medialandschap? En is het terecht dat er vaak met dedain over het programma gesproken wordt?

Ook gaat het over het bezoek van de Oekraïense president Zelenski. Hij bezocht Brussel en werd als een rockster onthaald. Minutenlang applaus, wereldleiders die met de Oekraïense leider knuffelen en met hem op de foto wilden, en Charles Michel die een foto tweette met het onderschrift: ‘Welcome home, welcome to the EU, president Zelenski.’ Waarom leveren deze beelden ook een ongemakkelijk gevoel op? En hoe blijf je ook op Zelenski journalistiek kritisch?

Verder gaat het over de aardbevingen in Turkije en Syrië. Want vijf dagen na de aardbevingen trekken, naast correspondenten en verslaggevers, nu ook andere journalisten naar het rampgebied. Journalist en documentairemaker Geertjan Lassche is al ter plaatse. Documentairemaker Sinan Can en presentator Ruud de Wild gaan vandaag die kant op. Kunnen zij nog iets toevoegen? Of lopen zij juist de hulpverleners in de weg?

Het Mediaforum wordt vandaag afgesloten door Frank van Pamelen. Hij heeft het in het Taalteam over kak.

Video niet beschikbaar