Fragment

Stand.nl: Roken moet uit het openbare leven verbannen worden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Roken moet uit het openbare leven verbannen worden

Het is vandaag Wereld Anti-Tabaksdag. Een dag waarop de Wereldgezondheidsorganisatie aanmoedigt om ten minste een dag die sigaret niet aan te steken. Maar is het niet tijd dat we radicalere maatregelen nemen? Want Nederland staat in de top van het hoogst aantal sterfgevallen door longkanker binnen de EU. Maar liefst 24 procent van de Nederlanders met kanker overlijdt aan longkanker en Nederland staat in de top van het hoogst aantal sterfgevallen door longkanker binnen de EU. Maar liefst 24 procent van de Nederlanders met kanker overlijdt aan longkanker.

Nederlanders lijken er ook klaar voor te zijn om roken te verbannen; uit onderzoek blijkt dat 85% voor een rookverbod is op plekken waar veel kinderen komen, zoals kinderboerderijen, schoolpleinen en buitensportterreinen. Op veel terrassen zijn rokers al niet meer welkom en ook op festivals zoals Zwarte Cross kun je een hoge boete van 70 euro krijgen als je in een muziektent een shaggie opsteekt.

Niet meer roken op stations, niet meer op het strand, en zelfs de straat zou rookvrij kunnen worden. Of overdrijven we nu echt en gaan we dan veel te ver met een verbod in de openbare ruimte, en moet iedereen toch zelf nog kunnen bepalen welke ongezonde levensgewoontes je hebt. Durft je nog te roken naast het sportveld of vind je dat echt niet meer kunnen?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!

Video niet beschikbaar