Fragment

Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Elske Schouten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Elske Schouten

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Elske Schouten en Spraakmaker Maarten Ducrot.

Het mediamoment van Schouten gaat over een relletje rondom het lied dat altijd gezongen wordt bij The Night of the Proms. De tekst is: ‘Rule Brittania, Brittania rule the waves. Brittons never never never shall be slaves’. Dit jaar mag er niet meegezongen worden. Boris Johnson is kwaad; hij vindt dat de Britten trots op hun geschiedenis mogen zijn. Maar de BBC zegt dat het niet zingen van de tekst met corona te maken heeft.

Het mediamoment van Brandsma gaat over een boek dat 25 jaar uitkomt dan gepland. ‘Haagse Jaren’ van Ruud Lubbers. Brandsma: “Ik vind dit verplichte kost voor alle journalisten”. Het boek ligt dus al 25 jaar op de plank. Gaan we nog nieuwe dingen te weten komen? En is er in die tijd veel veranderd in de politiek?
Het rommelt bij het CDA. Die partij gaat onderzoek doen naar het verloop van de lijsttrekkersverkiezing, waarbij Hugo de Jonge nipt won van Pieter Omtzigt. Het onderzoek zal echter niets veranderen aan de uitslag van de verkiezing, laat partijvoorzitter Rutger Ploum weten. Is dit vreemd? Hadden ze dit anders moeten aanpakken?

Na dagen van rellen in Utrecht, aangezwengeld door vloggers in besloten online groepen, klopt burgemeester Peter den Oudsten aan bij minister Grapperhaus. Den Oudsten wil dat het makkelijker wordt om toegang te krijgen tot die besloten groepen, om zo eventuele rellen vóór te zijn. Zou dat een goede ontwikkeling zijn; de politie die meekijkt in gesloten Whatsapp- en Facebookgroepen? Schouten: “Het moet wel in proportie zijn met dat wat je wil voorkomen”.

Drie grote Nederlandse modebladen, Elle, Vogue en Harpers Bazaar, hebben een donker model op de cover van hun september-nummer staan. In plaats van over de laatste mode, reppen de bladen over ‘change’. Elle schrijft zelfs in koeienletters op de cover: zo kan het ook. Je kunt hier cynisch naar kijken, maar Brandsma vindt het wel belangrijk dat dit gebeurd.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Lennart van Dijk.