Fragment

Het Mediaforum met Thomas Muntz en Haroon Ali

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Thomas Muntz en Haroon Ali

Video niet beschikbaar

Aan tafel zitten Thomas Muntz, Haroon Ali en Spraakmaker Frank Helmink.

Het mediamoment Haroon Ali gaat over de Pride Month. We kijken onder andere naar de Stonewall-rellen. Zijn er paralellen te trekken met de gebeurtenissen op dit moment in Amerika? Is het jammer dat de Pride Month ondersneeuwt door de gebeurtenissen nu? Men zegt dat plunderingen niet werken, maar volgens Ali is gebleken dat het eerder in Amerika gewerkt heeft om de aandacht te trekken en om sympathie te krijgen voor de grotere strijd die je voert. “Het is interessant om te zien dat rellen, plunderingen en dit soort vormen van actievoeren en geweld uiteindelijk wel hebben geleid tot wezenlijke verandering”.

Het mediamoment van Muntz gaat over de Senaatverhoren van de Obamagate, die zijn begonnen. De meeste Amerikaanse media hebben besloten deze verhoren niet integraal uit te zenden. Wat zegt dat? Muntz: “Het lijkt erop dat media in Amerika meer en meer een autonome afweging maken”.

Er is systeemracisme in Nederland, dat zei Rutte gisteren desgevraagd in zijn persconferentie. Wat vinden onze mediakenners van wat Rutte zegt? Volgens Muntz is het een “goede eerste stap”.  

Na het protest op de Dam ging het veelal over dat mensen te dicht bij elkaar stonden. Verleggen mensen die focus bewust, om de aandacht weg te leiden van racisme? Helmink: “Dit soort ellende zorgt er dus we voor alle aandacht van het echte probleem weghoudt”. Ali: “Er zijn wezenlijk problemen met racisme in Nederland en daar moet over gepraat worden – of er nu wel of geen Corona aan de hand is”. Is er in de media genoeg aandacht voor racisme?

Aan het einde van het Mediaforum hebben we het over Facebook. Teksten die oproepen tot geweld zijn verboden op Facebook. Maar een post van Trump waarin hij zegt dat er, als er geplunderd wordt, geschoten zal worden, mag toch blijven staan. Veel medewerkers van Facebook hebben daar grote moeite mee, meldt de New York Times. Is het goed dat die tekst is blijven staan? Is het beter om er een waarschuwing bij te plaatsen? Wordt van Twitter en Facebook nu een te grote journalistieke rol gevraagd?