Fragment

Het Mediaforum met Thomas Muntz en Frénk van der Linden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Thomas Muntz en Frénk van der Linden

Aan tafel zitten Thomas Muntz, Frénk van der Linden en Spraakmaker Adriana van Dooijeweert.

Het mediamoment van Muntz gaat over een discussie tussen een corona-scepticus en Maarten Keulemans, wetenschapsjournalist en coronadeskundige van de Volkskrant. Hoe verliep die discussie? Het fragment is door Café Weltschmerz is verwijderd. Waarom is dat zo?

Het mediamoment van Van der Linden gaat over de discussie over de documentaire over Sigrid Kaag. Hem viel vooral één bepaald woord op, namelijk: intrusief. Kaag gebruikte dit woord om aan te geven dat ze zwaar had gevonden dat ze door een camerateam was gevolgd. Waarom viel hem dit op?

Er viel gisteren niet aan te ontkomen, de discussie die ontstond nadat duidelijk werd dat D66 en ministerie van Buitenlandse Zaken hebben geprobeerd om invloed uit te oefenen op de totstandkoming van een documentaire over Sigrid Kaag. Druk waarvoor de VPRO gevoelig bleek, zo werd duidelijk uit de publicatie van een emailwisseling tussen de makers van de documentaire en de medewerkers van Kaag. De aandacht bleef niet beperkt tot nieuwsprogramma’s en talkshows. De Ombudsman van de Publieke Omroep gaat de zaak onderzoeken en ook de Raad voor de Journalistiek komt wellicht met een oordeel. Is de aandacht en impact nog proportioneel? Is een viewing van tevoren gebruikelijk, en wordt er daarna vaak veel aangepast? Moeten voorlichters en journalisten met elkaar in overleg gaan over zulke zaken? Hoe ver ga je in het aanpassen van je product?

De Amerikaanse komiek Bill Cosby is vrijgelaten uit de gevangenis. Cosby werd drie jaar geleden veroordeeld voor het misbruik van vrouwen en was daarmee één van de eerste beroemdheden die in de #METOO-beweging de cel in moest. Maar er bleek sprake van vormfouten, en dus is de 83-jarige komiek weer op vrije voeten. Zijn woordvoerder las een statement voor. Er is veel onbegrip over de vrijlating. Slachtoffers zijn woedend. En de vraag is of dit verhaal überhaupt uit te leggen valt. Hoe doen de media dit? Hoe lastig is dit?

Tot slot, de Amerikaanse drievoudig oud-minister van Defensie Donald Rumsfeld is overleden. Dat maakte zijn familie gisteren bekend. Onder het bewind van Rumsfeld vielen de VS na 9/11 Irak binnen, als vergelding voor de aanslag op onder andere de Twintowers door Al-Qaida. Wat was zijn band met de media?