Fragment

Het Mediaforum met Leonard Ornstein en Arjen Fortuin

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Leonard Ornstein en Arjen Fortuin

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Arjen Fortuin en Spraakmaker Rob Bertholee.

Het mediamoment van Fortuin gaat over de Belgische singer-songwriter Stromae. Hij wekte verwondering op de Franse tv. Waarom raakte dat fragment Fortuin? “Je werd teruggevoerd naar de intimiteit van de muziek”.

Het mediamoment van Ornstein gaat over de nasleep van de arrestatie van een automobilist afgelopen donderdag, die het mogelijk had voorzien op misdaadjournalist John van den Heuvel. Is het vreemd dat Van den Heuvel zelf verhaal doet? Ornstein: “In je eigen zaak zou ik heel terughoudend zijn om daar al te veel op te reageren”.

Dan hebben we over zelfreflectie in de journalistiek. Want daar ontbeert het nogal eens aan, schreef oud-Tweede Kamerlid en voormalig lid van de Algemene Rekenkamer Francine Giskes dit weekend in NRC. Journalisten controleren de machthebbers, maar wie controleert de controleur, zo vraagt ze zich af. En het bleef niet bij die kritiek op de media, een lezer van de Volkskrant beklaagt zich vandaag in een ingezonden brief in de krant over insinuerende opmerkingen van columnisten over politici. De kritiek over twee zaken: woordkeuze en de toon van de berichtgeving en reflecteren op het journalistieke handelen. Heeft de journalistiek met beiden een probleem?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.