Fragment

Het Mediaforum met Paul Römer en Hadjar Benmiloud

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Paul Römer en Hadjar Benmiloud

Aan tafel zitten Paul Römer, Hadjar Benmiloud en Andrew Makkinga. 

Hadjar haar mediamoment gaat over de kop van het AD: ‘Wel of geen schermpjes op vakantie?’. Ze vroeg zich af of er op dit moment eigenlijk wel plek voor is in het nieuws, dat terwijl bijna alle Nederlanders zich hier wel in herkennen. Is het niet gewoon nodig om soms stil te staan bij dat we het hier in Nederland gewoon heel goed hebben?

Römer zijn mediamoment gaat over het einde van de Australische soap Neighbours. Maar niet alleen deze serie komt tot zijn einde, eigenlijk het hele fenomeen soap daarbij ook. We hebben soaps namelijk ingeruild voor reality-tv. Heeft de soap een maatschappelijke functie? En mist de reality-tv deze maatschappelijke thema’s teveel? 

Dan hebben we het ook nog over Omroep Max die een proefproces begint tegen Schiphol. Paul vindt dat dit bij uitstek de taak van de publieke omroep is. Je zou het zelfs journalistiek activisme kunnen noemen geeft Benmiloud aan. Mogen omroepen wel activistisch zijn? En zitten daar nog grenzen aan?

Persbureau Reuters heeft een nieuw filter voor Twitter ontwikkeld dat reacties analyseert op giftig taalgebruik. Benmiloud denkt dat dit soort filters alleen goed zijn voor persoonlijk gebruik en als je ze kunt finetunen. Wat zegt het eigenlijk dat mensen die je niet kent, dingen over je zeggen? Dat vraagt Römer zich af. 

We eindigen met de zomertips.