Fragment

Het Mediaforum met Hugo Logtenberg en Sakina Elkayouhi

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Hugo Logtenberg en Sakina Elkayouhi

Aan tafel zitten Hugo Logtenberg, Sakina Elkayouhi en Spraakmaker Wim Voermans.

Elkayouhi haar mediamoment gaat over een nieuwe serie: Katwalk. Waarin een meisje met een hoofddoek het wil maken in de modewereld. Elkayouhi: “Ik hoop dat er moment komt dat het in de media en fashionindustrie niet langer belangrijk is om het over die hoofddoek te hebben”. Zit er ontwikkeling in de media?

Logtenberg zijn mediamoment heeft te maken met hoe we als journalist allemaal wel eens een misser maken - en vooral hoe je daarna weer verder gaat. De aanleiding was een moment in de Perstribune van afgelopen zondag, waarin presentator Jurgen van der Berg een gesprek voert met Jildou van der Bijl, vertrekkend creatief directeur bij het blad Linda. Logtenberg: “Als zoiets gebeurt, maak jezelf als presentator dan kwetsbaar”. Want wat kun je het beste doen op zo'n moment, als presentator?

De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam gister met zijn rapport over de beveiliging personen rondom het Marengo-proces, de conclusie was niet mals. Aan verschillende talkshowtafels werd vervolgens de vraag gesteld: “Moeten er koppenrollen?” De Volkskrant schrijft vandaag zelfs dat het aftreden van Yesilgöz op zijn plaats was geweest. Voermans: “Het is niet hoe de politiek werkt, maar ik kan het begrijpen”.

Verder staan de Provinciale Statenverkiezingen bol van ingewikkelde thema's en al even ingewikkelde termen. Zeker voor laaggeletterden is dat niet altijd goed te volgen. Daarom is er nu een speciaal Kieskompas, met simpelere taal: Steffie.

Logtenberg: “Ik kijk graag naar het lijsttrekkersdebat bij het jeugdjournaal, dan worden die politici gedwongen om ‘normale mensen taal’ te spreken. Zou ‘simpele taal’ niet gewoon dé taal moeten zijn waarin politici met burgers communiceren. Of is het vooral de taak van journalisten om er een begrijpelijk verhaal van te maken?

Tot slot komt er een tijdslot op TikTok voor jongeren jonger dan 18 jaar. Als zij langer dan een uur zitten te scrollen, vergrendelt de app zichzelf.

Elkayouhi: “Ik ben sceptisch omdat het van Tiktok zelf komt. Is het niet gewoon goede pr?” Heeft de journalistiek hier ook nog een taak? Moet er misschien meer worden geschreven over de verslavende werking van TikTok?

Video niet beschikbaar