Fragment

Het Mediaforum met Leonard Ornstein en Marc Josten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Leonard Ornstein en Marc Josten

We hebben het over een primeur van NRC over een bombardement in Irak door Nederlandse F16’s. Defensie bracht het niet naar buiten. Leonard Ornstein vindt het jammer dat dit onder de pet is gehouden.Juist nu moet het transparant zijn, vindt Ornstein.

 

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Marc Josten en Spraakmaker Bertho Nieboer.

 

En de Australische kranten hebben vandaag allemaal zwartgelakte tekst op de voorpagina. Dat is uit protest tegen de overheid. Bij de Australian Broadcast Company is een politie-inval geweest om te achterhalen wie de bronnen waren bij een verhaal. Volgens de Australische kranten is daarmee de persvrijheid in het geding. Verwacht je zoiets in Australië? Spelen dit soort dingen in Nederland ook?

 

Tot slot: Vorige week werd via sociale media werd een oude foto verspreid waarop de politie ingreep bij een demonstratie. Volgens de verspreiders was dit een bericht van de NOS, dat expres gedeeld werd om de boeren in een kwaad daglicht te stellen. RTL had te maken met een vergelijkbaar probleem op Snapchat. Daar was een tweet te zien die van RTL zou zijn, maar dat niet was, over een aanslag in Heerlen. Beide media zagen zich genoodzaakt deze berichten op hun websites te ontkrachten. Wat zijn de gevolgen van dit soortverkeerde berichten? Welke lessen kunnen hier uit getrokken worden? Is het te voorkomen? Volgens Josten moet er bij de jeugd meer gedaan worden dan een uurtje mediawijsheid. Het probleem is volgens hem groter.

Video niet beschikbaar