Fragment

Het Mediaforum met Pieter Klok en Frénk van der Linden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Pieter Klok en Frénk van der Linden

Voor het mediamoment van Klok kijken we naar Amerika. Klok volgt op de voet wat daar gebeurt; Trump die vraagt om meer stemmen te vinden, de verkiezingen in Georgia. Nu volgt hij het nieuws veel, blijft dat ook zo als Biden eenmaal geïnaugureerd is?

Het mediamoment van Van der Linden gaat over de Volkskrant-columnist Peter de Waard. Van der Linden wil hem graag in het zonnetje zetten. Waarom? Van der Linden: “Wat ik zo mooi aan hem vindt is dat hij mij aanzet tot denken”. En nu Van der Linden toch met Klok aan tafel zit wil hij het ook graag eens even hebben over pagina 2 van de Volkskrant…

Dan gaan we naar het Brabantse Veghel. Daar werd vanochtend zorgmedewerker Sanna Elkadiri als eerste Nederlander gevaccineerd. Waarom is er voor haar gekozen voor de eerste prik? En het uitzenden van het vaccineren, het doet een beetje denken aan de allereerste vaccinatie in Europa. Die inenting was zelfs live op tv te volgen. Minister Hugo de Jonge noemde de inenting in Veghel zojuist “een waanzinnig moment”. Is het inderdaad een historisch moment? Of is het overdreven om dit zo in het nieuws te brengen? De krantenkoppen lopen flink uiteen. Volgens de Telegraaf: “Gaan we op weg naar normaal”. Het AD kopt: “Lockdown langer en mogelijk strenger”. En de Volkskrant: “Ook met het vaccin is het virus nog lang onder ons”. Interessant om te zien hoe elke krant zijn draai er aan geeft?
Gisterenavond bij de NPO een speciaal tv-programma van anderhalf uur bij de NOS gepresenteerd door Rob Trip. Aan het woord waren veel experts, zoals die van de Gezondheidsraad, het RIVM en de GGD. Opvallend was dat er geen politici waren. Onze mediakenners hebben gekeken. Wat vonden ze ervan?

De journalistenbond NVJ trekt aan de bel. De NVJ is het er niet mee eens dat documentairemaker Joost van der Valk moet getuigen in het liquidatieproces Eris. De vakbond vreest voor zijn veiligheid en bovendien zou de onafhankelijkheid van journalisten op het spel staan. Van der Valk zegt tegen het Algemeen Dagblad dat hij zich op zijn verschoningsrecht beroept. Wat is het belang van dat verschoningsrecht? Het OM heeft het recht om hem als getuige op te roepen, maar is dat wel verstandig? Klok: “Het OM moet de journalistiek gewoon met rust laten”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.