Fragment

Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Henrike van Gelder

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Henrike van Gelder

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Henrike van Gelder en Spraakmaker Renée Jones-Bos.

Het mediamoment van Van Gelder gaat over een onderzoek van het Jeugdjournaal. Het onderzoek gaat over hoe kinderen de coronaperiode ervaren. Wat waren de opvallende resultaten volgens Van Gelder?

Wijndelts las een interview met Ira Helsloot in de Volkskrant. Daaruit concludeerde hij dat publieke opinie wat aan het kantelen is. Hoe zit dat? Wat is het verschil tussen de opinie aan het begin van de coronacrisis en de berichtgeving nu? Welke beelden laat je wel of niet zien? Wat maakt meer indruk?

Dan kwam er gisteren verschrikkelijk nieuws over de aanslag in Wenen, waar een terroristische aanslag werd gepleegd en meerdere mensen om het leven kwamen. Bij zo’n aanslag is er altijd veel onduidelijk. Zeker de eerste uren. De politie riep op Twitter op om geen beelden te verspreiden, maar gaven aan wél te beelden te willen hebben. Met een link daarbij waar mensen die beelden naartoe konden sturen. Is dit een goede aanpak? Worden overheids- en veiligheidsdiensten steeds beter in het managen van de informatiestroom via sociale media in dit soort crisissituaties? Er is dus een oproep om het niet te verspreiden via sociale media, maar wat is de taak van de reguliere media hierin? Gisteren werd het ook duidelijk op radio en tv: wel willen berichten, maar met veel voorbehoud. Wat zeg je wel of niet, als nog niet alles bekend is? Van Gelder: “Dat hijgerige, elke 5 minuten het nieuws, hoeven brengen - ik ben blij dat ik het niet hoef te doen”.

Tot slot: gisteren werden 24 van de 25 Facebookgebruikers veroordeeld voor opruiing, groepsbelediging of aanzetten tot discriminatie tijdens een livestream van journaliste Clarice Gargard van een demonstratie tegen Zwarte Piet. Gaat dit iets oplossen? Taakstraffen lopen van 28 tot 58 uur en geldboetes van 300 tot 450 euro.