Fragment

Het Mediaforum met Kees Boonman en Hubert Smeets

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Kees Boonman en Hubert Smeets

Het is het grootste proces dat Nederland ooit heeft gekend in termen van aantal slachtoffers en nabestaanden. Vandaag in een speciaal forum hebben we het over de start van de MH-17-rechtszaak. 

Aan tafel zitten Kees Boonman, Hubert Smeets en Spraakmaker Fons Orie.

Mattijs van de Wiel verslag vanuit de rechtbank.


Hoe kijkt Orie, oud-rechter van het Joegoslavië tribunaal, naar deze zaak? Moet je voorzichtig zijn met bepaalde formuleringen? 


Uiteraard speelde ook het onderzoek door Bellingcat een grote rol. Het was eigenlijk voor het eerst dat er zó veel informatie van sociale media kon worden gehaald. Zowel JIT als Bellingcat hebben al veel informatie naar buiten gebracht de afgelopen jaren. Hoe moeilijk is het om als rechter onbevooroordeeld zo’n zaak in te gaan? Is er sprake van trial by media? Is men zich bewust van manipulatie, in Rusland? Hoe leeft de zaak in Rusland? We vragen het aan Ruslandkenner Smeets. 


Boonman kijkt met een politieke blik hier naar. Er zijn veel debatten over geweest, veel over gezegd. Is het lastig voor politici om afstand te nemen, en is het van belang dat ze dat doen? Wat zijn de belangrijkste politieke momenten geweest rondom MH17?

Video niet beschikbaar