Fragment

Het Mediaforum met Martha Riemsma en Kefah Allush

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Martha Riemsma en Kefah Allush

Aan tafel zitten Martha Riemsma, Kefah Allush en Spraakmaker Amma Asante.

Het mediamoment van Allush komt uit eigen keuken. Allush gaat in de uitzending van vanavond in gesprek met Ernst Daniël Smid. Eerder ging hij ook al in gesprek met Smid. Waarom is dit gesprek hem altijd bijgebleven?

Het mediamoment van Riemsma gaat over  het programma '70 jaar tv, achtergronden bij het nieuws', dat gisteravond werd uitgezonden en deel uitmaakt van een bredere programmering waarin dit weekend  volop stil wordt gestaan bij het jubileumfeestje van de Nederlandse televisie. Riemsma wil vooral de aandacht leggen op onderzoeksjournalistiek. Hoe kun je in de toekomst de resultaten beter brengen? Riemsma: “De wijze waarop je een verhaal presenteert is een nieuw vak”. Aan welke vertelvorm zou je kunnen denken? En hoe werkt dat voor een krant?

Dan hebben we het over de Pandora Papers. Wereldwijd hebben meer dan 600 journalisten uit 115 landen zich door 12 miljoen documenten geploegd, waaronder journalisten van Trouw, het FD en Investico. En het verhaal dat voor ons land interessant is: Demissionair minister Wopke Hoekstra belegde via een brievenbusmaatschappij op de Britse Maagdeneilanden. Trouw pakt er vandaag mee uit. Hoe bekijk je zo’n onderzoek voordat je een bericht erover schrijft? Hoe kijken onze mediakenners naar de rol die Hoekstra hier heeft gespeeld? Heeft hij niet gewoon heel keurig gehandeld en precies gedaan wat zou moeten?

Een verhaal in het NRC vandaag over de toelating van de twee nieuwe omroepen Omroep Zwart en Ongehoord Nederland. Uit interne documenten zou namelijk blijken dat demissionair minister Arie Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de NPO zich zorgen maken over de toetreding van deze omroepen. Het zou voor nieuwe omroepen veel te makkelijk zijn om te worden toegelaten tot het bestel omdat toetsingskaders ontbreken of zijn kwijtgeraakt.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.