Naar homepage
Fragment

Vrijheidslezing: 4,5 jaar onterecht vast in Marokko

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vrijheidslezing: 4,5 jaar onterecht vast in Marokko

Joseph Oubelkas wordt op 10 september 1980 geboren in het Noord-Brabantse Raamsdonksveer. Zijn moeder is Nederlandse, zijn vader is van Marokkaanse afkomst. Oubelkas volgt de opleiding Informatica in Breda en studeert in 2001 af als IT-ingenieur. 
Enkele jaren later start hij zijn eigen IT-bedrijf. Een van zijn opdrachtgevers is een Nederlandse AGF-groothandel, waarvoor hij regelmatig op zakenreis naar Marokko gaat. Op een van deze zakenreizen, in 2004, wordt Oubelkas in Berkane aangehouden voor vermeende smokkel van bijna 8.000 kg hasj met een straatwaarde van 27 miljoen euro. 
Ondanks gebrek aan bewijs wordt Oubelkas veroordeeld tot tien jaar cel. De Nederlandse overheid stelt met een onafhankelijke vertrouwensadvocaat dat Oubelkas onschuldig is, maar mag zich verder niet mengen in de rechtsgang. 
Na vierenhalf jaar - dat zijn 1637 dagen- onterecht vast te hebben gezeten in verschillende Marokkaanse gevangenissen komt hij vrij. In de aanloop naar en op 5 mei geef jij lezingen over vrijheid.