Fragment

Het Mediaforum met Gijs Groenteman en Erik Noomen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Gijs Groenteman en Erik Noomen

De Telegraaf heeft sinds vandaag een nieuwe columnist. Oud-PVDA Minister Ronald Plasterk schrijft vanaf nu iedere vrijdag een column voor de krant. Eerder schreef hij voor de Volkskrant en bij Buitenhof. Is dit een vreemde transfer? Zelf vindt hij dat de ideologische identiteit van kranten vroeger veel groter was dan nu. Politieke kleur voor de columnist is minder bepalend voor een krant,volgens Plasterk. Hoe denken onze gasten hier over?

 

Aan tafel zitten Gijs Groenteman, Erik Noomen en Spraakmaker Merlin Mellis.

 

Na dagen van videovergaderingen en openlijk ruzie maken in de media is er dan toch een deal gesloten over een Europees steunpakket tegen het coronavirus. En opeens waren alle landen tevreden. De NOS-website heeft het over ‘de winnaars en verliezers van het akkoord’. En de Telegraaf kopt: ‘Nederland wint Europese strijd’. Is dit iets dat je moet betitelen als een strijd met winnaars en verliezers? Verschillende wereldleiders gaven interviews in (buitenlandse)kranten. Moet media zich hiervoor lenen?

 

Tot slot hebben we het over de Passion. Eigenlijk hadden gisterenavond tienduizenden mensen zich moeten verzamelen in Roermond om daar te luisteren en te kijken naar een moderne versie van het lijdensverhaal van Jezus. Maar door het coronavirusging dat niet door. Er was wel een Passion met oude fragmenten en reacties uit het land. Groenteman vindt het zelf “oprechte kitsch”. Wat is de aantrekkingskracht van zo’n programma? Er werd ook vaak benadrukt dat het lijdensverhaal actueler is dan ooit. Groenteman zegt daarover: “Het is altijd actueel, daarom is dat verhaal zo goed. Er is geen moment in de geschiedenis te bedenken waarop het niet actueler is dan ooit”