Fragment

Stand.nl: Nederland moet zelf weer Turkse taalles gaan organiseren op scholen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Nederland moet zelf weer Turkse taalles gaan organiseren op scholen

Onze overheid moet zélf weer lessen in de moedertaal gaan organiseren voor Turkse kinderen. Dat pleidooi houdt Zeki Arslan, landelijk onderwijsspecialist, vandaag in een interview met het Algemeen Dagblad. Arslan reageert daarmee op het plan van de Turkse overheid om Turkse weekendscholen in Nederland te beginnen.
Zeki Arslan vindt dat de Nederlandse overheid een grote fout heeft gemaakt door in 2004 te stoppen met het geven van het zogenaamde ‘onderwijs in de moedertaal’. Nederland hield daar in 2004 mee op omdat er ‘prioriteit gegeven moest worden aan het leren van de Nederlandse taal’. Maar doordat we dit taalonderwijs nu niet meer zelf organiseren, krijgt de Turkse overheid op dit moment de vrije hand.
Arslans vrees is dan ook dat de Turkse weekendscholen zullen worden gebruikt om de banden van Turkse jongeren met Turkije te versterken. En dat zou bepaald niet bevorderlijk zijn voor de integratie van Turkse jongeren. Volgens Arslan moeten we die invloed buitenhouden en daarom zelf weer de regie nemen in het Turks taalonderwijs.