Fragment

Het Mediaforum met Jaap van Zessen en Tijs van den Brink

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Jaap van Zessen en Tijs van den Brink

Video niet beschikbaar

Aan tafel zitten Jaap van Zessen, Tijs van den Brink en Spraakmaker Medy van der Laan.

Mediamoment Van den Brink gaat over CNN-presentator Chris Cuomo. Die is voor onbepaalde tijd geschorst omdat hij zijn broer, Andrew Cuomo heeft geholpen toen die als gouverneur van New York werd beschuldigd van seksueel ongewenst gedrag. Als presentator en gouverneur waren ze regelmatig samen op tv te zien. CNN gaf Chris Cuomo eerder het voordeel van de twijfel en had begrip dat hij zijn familie op de eerste plaats zette, maar klaarblijkelijk is hij toch te ver gegaan… Van den Brink legt uit wat er gaande is.

Het mediamoment van Van Zessen gaat over Spotify. Welke nummers heb je dit jaar het meest beluisterd? Wat was in 2021 je favoriete genre en welke podcast klinkt het vaakst uit je headphones? Spotify weet het allemaal en net als voorgaande jaren publiceerde het platform gisteren de ‘Wrapped’ lijsten van 2021. Wanneer je de sociale media opent kun je er niet omheen. Is dat knap gedaan door Spotify? Van Zessen: “Dit is mond-tot-mondreclame via sociale media op een fantastische manier”. Spotify houdt dus gegevens van gebruikers bij. Zou dit concept voor andere platforms een goed idee zijn?

Dan gaan we het hebben over de NPO. Onderzoeksplatform Follow the Money wijdt de komende tijd een reeks artikelen over de organisatie die jaarlijks zo'n 800 miljoen euro krijgt van de overheid om programma's te maken voor radio, tv en internet. Follow the Money sprak met meer dan vijftig omroepbestuurders- en medewerkers en concludeert dat de onvrede over de 'moloch' die de NPO is groot is, en dat er een ernstig tekort is aan transparantie. Het spreekt van 'een giftige cocktail op het Mediapark'. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Van der Laan heeft zich hier als staatssecretaris van Cultuur en Media ook mee bezig gehouden. Is dit wat zij voor ogen had?

De autoriteiten in Qatar zullen ook tijdens het WK streng optreden tegen openlijke uitingen van homoseksualiteit. WK-topman Nasser el Khater voegde toe dat iedereen heus welkom is. Hij nodigde een Australische homoseksuele voetballer, die zei zich onveilig te voelen, uit om vooraf al te komen kijken... Wat moeten media hiermee? Heeft het zin om dit te veroordelen?

Tot slot staan we nog even stil bij opvallend nieuws uit de wereld van de podcasts. NRC-uitgever Mediahuis neemt voor vijftig procent het podcastbedrijf De Stroom over. Wat betekent deze overname voor het podcastlandschap?