Fragment

Het politiek forum met Leonard Ornstein en Floor Bremer

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het politiek forum met Leonard Ornstein en Floor Bremer

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Floor Bremer en Spraakmaker Jan Dirk van der Burg.

Vandaag een politiek forum, in plaats van het mediaforum. We bespreken met de gasten wat hen opviel in en om het Binnenhof.

Bremer keek gisteren naar het vragenuurtje, waar het ook ging over het repatriëren van een Nederlandse IS-verdachte uit Noord-Syrië. Was dit debat exemplarisch voor de impasse van het formatieproces? Kijken we naar een politiek spel? Of is het zowel voor en achter de schermen lastig?

Ornstein hoorde van een bron dichtbij Tjeenk Willink dat er ook al gesproken is over een ‘een extraparlementair kabinet’. Wat houdt dat precies in? Is dit vaker voorgekomen? En is dit de oplossing om uit de impasse te komen?

Dan kijken we naar gedrag en de manier waarop we met elkaar omgaan in Den Haag. Om te beginnen in de Tweede Kamer. Want zijn de gedragsregels daar nog wel van deze tijd? Deze vraag kwam op na opnieuw onthullingen van NRC over seksueel grensoverschrijdend gedrag van PVV-Kamerlid Dion Graus. Zowel Geert Wilders als Kamervoorzitter Vera Bergkamp kwamen met eenzelfde reactie op de onthullingen over Graus: ‘We zijn geen politie of OM’. De Tweede Kamer nam eind 2020 een nieuwe gedragscode aan. Moet er meer ingegrepen worden? Op welke manier kun je dat doen? En moeten er meer mogelijkheden gecreëerd worden?  

We besluiten het politiek forum met het Taalteam met Jan Beuving.