Fragment

Het Mediaforum met Arno Kantelberg en Jaap van Zessen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Arno Kantelberg en Jaap van Zessen

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Jaap van Zessen en Spraakmaker Martin Sitalsing.

Het mediamoment van Van Zessen gaat over de aanstormende talenten van 2021. Hij is verheugd over de Volkskrantkeuze voor mediatalent van het jaar, Roel Maalderink. Waarom vindt hij dit zo goed?

Voor het mediamoment van Kantelberg kijken we naar China. Daar is een journaliste veroordeeld die de situatie rondom het coronavirus in China liet zien. Kantelberg vindt dat we het coronavirus best de Chinese griep zouden mogen noemen. Waarom zou hij willen benoemen waar het virus, waarschijnlijk, vandaan komt?

Verder: de Britse Channel Four toonde een wel heel kwieke Queen Elisabeth met een ongekende kerstspeech. Fake dus, en zelfs deepfake, vergaande beeldmanipulatie. Britten kunnen het niet waarderen, mediawaakhond Ofcom ontving ruim tweehonderd klachten. Dit filmpje was ook bedoeld om mensen bewust te maken van de technologische mogelijkheden. Is dit een geschikte manier? Gaan dit soort deepfakes problemen opleveren in de toekomst?

HP/ De Tijd gaat zelfstandig verder. Vrij Nederland gaat behalve het tijdschrift ook non fictie boeken uitgeven. Laten we dat eens als aanleiding nemen om terug te kijken op dit tijdschriftenjaar. Welke tijdschriften lopen goed? Hoe gaat het bijvoorbeeld met National Geographic? En welke invloed heeft corona op de tijdschriftenmarkt gehad?