Fragment

Stand.nl: Ook kerkgangers in Staphorst moeten hun verantwoordelijk nemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Ook kerkgangers in Staphorst moeten hun verantwoordelijk nemen

Terwijl verschillende gemeenten dit weekend vanwege de nieuwe coronamaatregelen boetes uitdeelden voor illegale feesten en Utrecht zelfs een alcoholverbod na 22:00 uur overweegt, maakte de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst gretig gebruik van haar uitzonderingspositie. Tijdens drie verschillende kerkdiensten kwamen in Staphorst gisteren honderden mensen bij elkaar zonder mondkapje op. Er werd zelfs gezongen.  

De kerken hoeven zich maar aan een beperkt aantal coronamaatregelen te houden en er geldt geen maximumaantal bezoekers. Politiek Den Haag reageert verontwaardigd “Het recht op godsdienstvrijheid ontslaat je niet van de plicht om daar gepast en veilig mee om te gaan. Zeer slecht voorbeeld dit”, tweet CDA-Kamerlid Chris van Dam. PVV-leider Geert Wilders vindt het onbegrijpelijk dat het maximumaantal bezoekers niet geldt voor de kerken. “Gelijke monniken, gelijke kappen”, schrijft hij.  

In Amsterdam maakten twee moskeeën dit weekend bekend ondanks hun vrijheid van godsdienst toch hun verantwoordelijkheid te nemen en hun deuren drie weken te sluiten. Staan de kerkgangers in Staphorst in hun recht om zich niets aan te trekken van een deel van de coronamaatregelen? Of moeten ze een voorbeeld nemen aan de moskeeën in Amsterdam en voorlopig thuis hun geloof belijden?  

Video niet beschikbaar