Fragment

Het Mediaforum met Jan-Kees Emmer en Catherine Keyl

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Jan-Kees Emmer en Catherine Keyl

Aan tafel zitten Jan-Kees Emmer, Catherine Keyl en Spraakmaker Rob Bertholee.

Het mediamoment van Emmer gaat over Blendle. Per april stopt DPG Media de samenwerking met de abonee-leesdienst. Nederlandse kranten zijn er straks dus niet meer terug te vinden. Betekent dit het einde van Blendle?

Het mediamoment van Keyl gaat over Op1 gisteravond. Het zorgde bij haar voor een besef-moment wat de oorlog in Oekraïne voor Nederland kan betekenen.

Vandaag is de landelijke actiedag voor Giro555. In de ochtend stond de teller al op 21,4 miljoen euro. Via radio, Instagram, TikTok, YouTube en gamekanaal Twitch wordt deze maandag geworven. Is het opvallend dat kranten niet echt meedoen, bijvoorbeeld op hun online kanalen? En op welke manier kunnen de kranten hun bijdrage leveren?

Meerdere mediaorganisaties over de hele wereld halen hun medewerkers nu uit voorzorg weg uit Rusland of stoppen met hun journalistieke activiteiten in het land. De organisaties willen niet dat journalisten het risico lopen op vervolging vanwege een nieuwe wetgeving in het land. Zogenoemde 'foutieve berichtgeving' over het Russisch leger kan worden bestraft met celstraffen tot 15 jaar. Is het goed dat mediaorganisaties daarom nu hun mensen terughalen? Of moet je in het land zijn om er goede berichtgeving over te doen? Hoe ga je ermee om als iemand toch besluit in oorlogsgebied te blijven, moet je dan als werkgever de journalist in bescherming nemen?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.