Fragment

Het Mediaforum met Jan Slagter en Hansje van de Beek

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Jan Slagter en Hansje van de Beek

Aan tafel zitten Jan Slagter, Hansje van de Beek en Spraakmaker Roline de Wilde.

Het mediamoment van Slagter gaat over het programma Paradijs Canada, een reisprogramma van de VPRO gepresenteerd door Emy Koopman. Waarom vond hij dit zo’n interessant programma? Slagter: “Het hele beeld van Canada wat ik had stortte in”.

Het mediamoment van Van de Beek gaat over een onderzoek van FD, Trouw en onderzoeksplatform Investico. Twee Nederlandse effectenhandelaren en een Pools dochterbedrijf van ING hebben een rol gespeeld in een internationaal witwasnetwerk dat voor miljarden euro’s aan Russisch geld heeft weggesluisd. De onthulling maakt deel uit van de zogeheten FinCen Files. Het Amerikaanse nieuwsmedium Buzzfeed News kreeg duizenden documenten in handen en deelde die via het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalisten met vierhonderd journalisten in 88 landen. Hoe brengen al deze journalisten het nieuws? Wat valt op? Zien we dit soort samenwerkingen steeds vaker? Het lijkt alsof het banken maar niet lukt om hun blazoen op te poetsen, nemen de banken wel genoeg verantwoordelijkheid?

Ook hebben we het over de persconferentie van Rutte en De Jonge. Er werden weer nieuwe maatregelen aangekondigd. Maar of de boodschap wel echt overkomt, daar twijfelt Arie Dijkstra aan. Hij is hoogleraar gedragswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen en was gisteren in Nieuwsuur te horen. Wat is de functie van zo’n persconferentie? Dijkstra zegt dat er weer heftige beelden nodig zijn; mensen moeten zien hoe erg het ook alweer is. Kan dat mensen tot ander gedrag aanzetten? Moeten er aansprekender mensen worden ingezet om bijvoorbeeld jongeren te bereiken?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.