Fragment

Crisis op crisis: is ons poldermodel kapot?

  1. Fragmentenchevron right
  2. Crisis op crisis: is ons poldermodel kapot?

Al maanden loopt Nederland vast op veel grote dossiers. Het Landbouwakkoord komt maar niet van de grond, werkgevers en werknemers staan om de haverklap lijnrecht tegenover elkaar, en de bereidheid om tot elkaar te komen lijkt in Den Haag breed niet echt te leven. Zien we het algemeen belang nog wel? We praten erover met Spraakmaker en voorzitter van de SER, Kim Putters. Hoe polderen we ons hieruit?

De woningcrisis, afhandeling van het gasdossier, de asielcrisis. Is ons poldermodel kapot? Kim Putters van de SER (hét polderorgaan van Nederland) denkt van niet. Het algemeen belang, of het gedeelde belang, wordt niet alleen bepaald door de uitersten, maar juist door een minder schreeuwerige meerderheid, denkt Putters. ‘Er is een hele grote groep in Nederland die gewoon wil dat er goede besluiten worden genomen. Echt niet iedereen staat met de rug naar Den Haag.’ 


Wat bindt ons nog? “In de kern vrijheid”, zegt Putters. Hij denkt dat vanuit het poldermodel én met een visie op de toekomst gewerkt moet worden om te zorgen dat Nederlanders ook in de toekomst de juiste kansen krijgen om die vrijheid in de samenleving zo goed mogelijk te kunnen invullen. 

Video niet beschikbaar