Fragment

Stand.nl: We moeten de oorlog verklaren aan de handel in synthetische drugs

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: We moeten de oorlog verklaren aan de handel in synthetische drugs

Nederlandse drugscriminelen verdienen miljarden met de productie van synthetische drugs zoals xtc en amfetamine. Alleen al vorige jaar was de omzet 18,9 miljard euro. Een omzet die hoger is dan de jaaromzet van bedrijven als Philips en Albert Heijn.
Dat blijkt uit een onderzoek van de Politieacademie. Volgens de onderzoekers zijn synthetische drugs een nationaal probleem met internationale consequenties voor de positie en het imago van Nederland. De rol van Nederlandse criminelen in de internationale drugshandel is al jaren een bron van zorg. Eerder waarschuwde onderzoekers dat Nederland een narcostaat aan het woorden is. 
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid noemde de conclusies beschamend en zei dat dit kabinet deze vorm van criminaliteit wil oprollen en daarvoor maatregelen heeft genomen. De vraag is of dat voldoende is. De Nederlandse Politiebond lijkt er alvast weinig vertrouwen in te hebben. De voorzitter omschreef de reactie van de minister woorden  als “goedlopende zinnen zonder tastbare inhoud.” Doet Nederland wel voldoende om deze drugshandel aan te pakken?