Fragment

Stand.nl: Het kabinet moet nu alles op alles zetten om de culturele sector te redden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Het kabinet moet nu alles op alles zetten om de culturele sector te redden

Dat het coronavirus veel sectoren in Nederland grote financiële schade toebrengt is inmiddels bekend. Maar waar het kabinet veel oog heeft om vliegtuigmaatschappij Air France-KLM met een miljardensteun te redden, komt de kunstsector er bekaaid vanaf.

De culturele wereld verliest 969 miljoen euro aan omzet tot 1 juni. Dit in een sector waar de financiële middelen al beperkt waren. De kunstwereld roept daarom het kabinet op snel met financiële maatregelen te komen om de sector te redden.  
 
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven heeft wel maatregelen aangekondigd om de sector tegemoet te komen. Zo blijven subsidies doorlopen en is de huur voor rijksmusea met drie maanden opgeschort. Maar is dat genoeg om de culturele sector te helpen? Is een speciaal steunfonds voor de kunstsector niet de enige manier om de sector te redden? Of kunnen we niet iedere sector ondersteunen die getroffen is door het coronavirus? En moet de kunstsector zelf creatiever zijn om de eigen sector overeind te houden?