Fragment

Het Mediaforum met Sandrina Hadderingh en Arjen Fortuin

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Sandrina Hadderingh en Arjen Fortuin

Aan tafel zitten Sandrina Hadderingh, Arjen Fortuin en Spraakmaker Frank de Grave.

Het mediamoment van Fortuin gaat over Zomergasten gisteravond. Alfred Birney was te gast. Vooral het thema verdriet vond Fortuin gisteren mooi. Daar kwam Birney later nog op terug in de uitzending. Wat maakte de uitzending zo goed? Komt dat door het format?

Het mediamoment van Hadderingh gaat over Haïti. Dit raakt haar persoonlijk, want haar adoptiezoon komt daar vandaan. Ze volgen de berichten in de media dus goed deze dagen.

Het grote nieuws van dit weekend speelde zich natuurlijk af in Afghanistan. We kijken naar de manier waarop het nieuws gebracht wordt. Te beginnen met de oproep van de Nederlandse journalistenvakbond om Afghaanse fixers en andere medewerkers voor Nederlandse media hier veiligheid te bieden. Vindt die oproep al gehoor? We hoorden over de opmars van de Taliban. Maar, betoogt Rob Vreeken in de Volkskrant: 'Het was geen opmars, ze zaten overal’. Hoe kijken onze mediakenners naar het taalgebruik, zoals ‘opmars’? Klopt het beeld dat wij van buitenaf hebben op Afghanistan? Hoe doorbreek je dominante beelden?

Vijf maanden na de verkiezingen hebben we nog altijd geen zicht op een regering. En dan is het ook nog reces. Nieuws moet dus met een loep worden gezocht, want vandaag begint de formatie pas weer officieel. Toch had De Telegraaf vorige week de wensen van CDA en VVD, en kwam het AD had vandaag met een ronkend bericht: Kaag van D66 wil niet opnieuw met de ChristenUnie regeren. Is dat groot nieuws? Fortuin: “Dit is weer herhalen van de uitgangsposities van drie, vier maanden geleden”.