Fragment

Stand.nl: Het kabinet moet vasthouden aan de groei van Schiphol

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Het kabinet moet vasthouden aan de groei van Schiphol

Vanochtend praat het kabinet over het plan van Minister van Nieuwenhuizen om Schiphol vanaf 2021 toch weer te laten groeien.

Dat stond in het regeerakkoord, de VVD wil af van het maximum van 500 duizend vluchten dat sinds 2008 geldt. Voorwaarde was wel dat de veiligheid voor omwonenden gewaarborgd is, en dat de luchtvaart veel duurzamer wordt dan nu het geval is. Hoeveel Schiphol mag gaan groeien hangt van deze milieuwinst af.  

De aankondiging van de minister zet veel kwaad bloed. Om te beginnen bij de omwonenden, zij waren nog in gesprek verwikkeld en voelen zich nu gepasseerd. Ook milieuorganisaties zijn boos. Zij stellen dat het nog heel lang duurt voordat vliegen milieuvriendelijker kan worden- deze week nog bleek dat Schiphol net zo veel uitstoot als alle auto’s in Nederland bij elkaar. Bovendien vinden ze het oneerlijk dat alle sectoren klimaatmaatregelen moeten nemen, maar de luchtvaart nu toch weer vrij spel krijgt.                                         

Vindt u dat Nederland de uitbreiding van Schiphol nodig heeft? Denkt u dat duurzame luchtvaart mogelijk is? Moet u in uw bedrijf verduurzamen, en stoort u zich net als de milieu-organisaties aan de uitzondering die voor de luchtvaart wordt gemaakt? Of woont u wellicht zelf in de buurt van Schiphol? We horen graag van u.

Video niet beschikbaar