Fragment

Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Henrike van Gelder

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Henrike van Gelder

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Henrike van Gelder en Spraakmaker Tom Kleijn.

In haar mediamoment wil Van Gelder het hebben over de Amerikaanse kreeftenduiker die in de bek van een walvis belandde. Een typisch verhaal voor Kidsweek, volgens haar. Waarom? En hoe controleer je de echtheid van zo’n verhaal?  Van Gelder: “Je kunt natuurlijk niet altijd bij de bron komen”.

Het mediamoment van Wijndelts gaat over het stickerboek van de VVD. Wijndelts dacht eerst dat dit nieuwtje niet waar was, wellicht van De Speld kwam. Maar het is waar! Is het slimme marketing?

Vrijwel alle politieke partijen gebruikten in aanloop naar de afgelopen Tweede Kamer-verkiezingen Facebook om hun kiezers te bereiken. Maar tot heel veel meer stemmen leidde het niet. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research en de Universiteit van Amsterdam (in opdracht van de Volkskrant). Coalitiepartijen haalden via de advertenties géén extra stemmen binnen, en bij oppositiepartijen was de stemmenwinst gering. Het CDA was koploper en investeerde zo’n vier ton in advertenties op sociale media. Is dat weggegooid geld?

Een opvallende persconferentie door het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren. Het ministerie gaf uitleg over de kaping van een RyanAir-toestel waarbij de kritische journalist Raman Protasevich uit het vliegtuig werd gehaald. Ook de journalist was naar de persconferentie gebracht. Reden voor de BBC-correspondent om weg te lopen, omdat Protasevich daar volgens hem duidelijk onder druk zat. Past het een neutrale omroep om zo’n statement te maken?

De BBC wilde duidelijk maken dat het zich niet voor het karretje van een repressief regime wil spannen. Tegelijkertijd zond de Amerikaanse zender NBC een interview uit met de Russische president Poetin. Kritische vragen werden daarbij niet geschuwd. Welk belang heeft Poetin om zich te laten interviewen?