Fragment

Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Arjan Snijders

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Arjan Snijders

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Arjan Snijders en Spraakmaker Yvette van Boven.

Het mediamoment van Snijders gaat over de podcast de Shitshow, want de makers hiervan hebben een opvallend besluit genomen. Ze gaan weg bij Dag en Nacht Media, zodat ze niet achter de betaalmuur van Podimo belanden. Nemen ze nu niet te vroeg afscheid van een goed verdienmodel? En in hoeverre kun je spreken van een tweedeling in de podcastwereld? 

Het Mediamoment van Brandsma gaat over een profiel van Schipholbaas Dick Benschop in NRC. Waarom is dit stuk het meest dodelijke wat er tot op heden over Benschop is verschenen? 

Verder gaat het over de verschrikkelijk zaak rond de vermiste en gevonden Gino. Zelfs nadat de 22-jarige man uit Geleen voor de dood van het Limburgse jongetje was opgepakt, ging op sociale media nog steeds het gerucht dat een 24-jarige man uit Kerkrade de hoofdverdachte zou zijn. De politie voelde zich zaterdagmiddag zelfs genoodzaakt om extra daderinformatie vrij te geven. Wat is de verantwoordelijkheid van de politie en media in zo'n zaak? En welke afwegingen moet je als journalist maken bij het in beeld brengen van familieleden van het slachtoffer?

Ook gaat het over CNN. Zij gaan minder gebruikmaken van de term ‘Breaking News’ in de banners die onderin de tv-uitzendingen te zien zijn. In het stijlboek van de omroep worden strengere regels opgenomen, die bepalen wanneer iets wel als breaking news mag worden aangeduid en wanneer niet. Hoe heeft het überhaupt zover kunnen komen? En is het soms niet lastig om te bepalen wanneer iets wel of niet groot genoeg nieuws is? 

We sluiten af met Eveline van Rijswijk in het Taalteam. Zij heeft het over de eindbaas.