Fragment

Het Mediaforum met Jan Slagter en Avi Bhikhie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Jan Slagter en Avi Bhikhie

Aan tafel zitten Jan Slagter, Avi Bhikie en Spraakmaker Splinter Chabot.

Het mediamoment van Slagter gaat over ‘Geraldine en de vrouwen’. Slagter was onder de indruk van het nieuwe programma van Geraldine Kemper. Hierin volgt ze zes vrouwen die te maken hebben gehad met seksueel geweld. Camera’s in behandelkamers, is dat wel een goed idee?
Het mediamoment van Bhikhie gaat over een column in De Limburger. Pieter Omtzigt stuurde een tweet de wereld in naar aanleiding van een interview in de Limburger. Daarna volgde een column in de Limburger, waarbij aan zelfreflectie werd gedaan. Zouden kranten dit vaker moeten doen?

Arjen Lubach dook gisteren in Zondag met Lubach in de verspreiding van nepnieuws en desinformatie. In een overigens weer goed bekeken aflevering ruimde hij vrijwel de hele uitzending in om dit onderwerp uit te diepen. Door algoritmes krijgt men bepaalde video’s wel, en andere video’s niet te zien. Niet iedereen ziet dezelfde filmpjes, dus een journalist kan denken goed onderzoek te doen, maar toch niet het hele verhaal te zien krijgen. Zou er meer toezicht moeten komen op sociale media? En wie zou dit moeten doen? Bhikhie: “In Nederland kun je dit gewoon niet oplossen. Dit gaat om een verantwoordelijkheid van Facebook en Twitter zelf”.

De Andere Krant en Het Gezond Verstand - die twee complotkranten vielen de afgelopen weken bij veel huishoudens op de mat. Ongevraagd. Die laatste titel zegt zelfs een miljoen exemplaren te hebben gedrukt. Valt dit onder persvrijheid? Of zou je dit moeten verbieden? Volgens Slagter moeten we het gesprek aangaan met dergelijke redacties.

Henk Krol is weg bij de partij voor de Toekomst. Iets minder dan een half jaar nadat Krol uit 50Plus was gestapt om zijn eigen partij op te richten, is hij alweer vertrokken. Is Krol nog geloofwaardig? Bhikhie: “Je kan Henk Krol gewoon inzetten voor een boodschap die je hebt”. Gaat Lijst Henk Krol kans maken bij de komende verkiezingen?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.