Fragment

Het Mediaforum met Tom Kleijn en Angela de Jong

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Tom Kleijn en Angela de Jong

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Angela de Jong en Spraakmaker Jetta Klijnsma.

Het mediamoment van De Jong gaat over Ik Weet Er Alles Van Junior. De Jong voelde medelijden met de kinderen die aan het programma meedoen. Waarom? Moeten kinderen meer in bescherming genomen worden in televisieprogramma’s?

Voor het mediamoment van Kleijn kijken we naar Afghanistan. De Afghaanse televisie heeft de afgelopen dagen nieuwe journalisten moeten aannemen omdat veel van hen het land zijn ontvlucht. Wat voor journalisten blijven er dan nog over? De kritische journalisten zullen nu in grote getalen het land verlaten... In 2006 won Kleijn een Emmy voor een reportage die hij in het land maakte. Hij volgde Amerikaanse soldaten, op zoek naar Taliban-strijders. Hoe vaak denkt hij hier de laatste dagen nog aan?

Dan is er meer nieuws uit Afghanistan. Nederland stopt vandaag met evacuaties van mensen uit het land. Later vandaag volgen de laatste vluchten, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken. We spreken politiek verslaggever Wilco Boom.

Gisteravond keken er iets minder dan een half miljoen mensen naar 'Nederland staat op tegen kanker', op NPO1. De hoop van KWF Kankerbestrijding was om het aantal nieuwe donateurs van vorig jaar te overtreffen. Hoe hebben onze mediakenners naar deze uitzending gekeken? Zijn dit soort goede-doelen-shows sleets aan het worden? Vorige week maakte Omroep Max nog een benefietuitzending voor de overstromingen in Limburg. En als je dan kijkt naar het KRO-NCRV programma ‘100 dingen’, waarin mensen moesten ontspullen. Een goede-doelen-programma, maar dat was niet voor iedereen duidelijk. In het format was Cordaid betrokken, dat was volgens De Jong niet expliciet genoeg benoemd. Zou de publieke omroep weg moeten blijven bij dit soort goede-doelen-shows?

Tot slot, slecht nieuws voor voetbalfans en fans van AZ in het algemeen: de play-off voor de Europa League tussen de club uit Alkmaar en Celtic is vanavond op geen enkele tv-zender te bekijken. De reden: AZ is er niet uitgekomen met tv-zenders, die te weinig over hadden voor de uitzendrechten van de wedstrijd. Tot en met de groepsfases van Europese toernooien mogen clubs deze rechten zelf verkopen. Is dit een vreemde constructie?