Fragment

Het Mediaforum met Rennie Rijpma en Haroon Ali

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Rennie Rijpma en Haroon Ali

Aan tafel zitten Rennie Rijpma, Haroon Ali en Spraakmaker Martijn Stoutjesdijk. 

Voor het mediamoment van Ali hebben we het over zijn idool Taylor Swift, die voor hem nu toch een beetje van haar voetstuk is gevallen. Ali: “Taylor Swift doet voorkomen alsof ze inclusief is en het valt nu heel erg op dat ze stil is over de uitspraken van haar nieuwe geliefde.” Is het haar eigen mediastrategie, die haar dan nu een beetje aan het tegenwerken is?

Voor het mediamoment van Rijpma hebben we het over de Amerikaanse journalist van The Wall Street Journal die negen weken geleden in Rusland gearresteerd is en opgepakt voor spionage. Rijpma: “Het is voor ons westerse media heel moeilijk om te kijken waar de spionage beschuldigingen op gestoeld zijn”. Groot nieuws was het destijds, is het toch weer een beetje naar de achtergrond verdwenen?

Dat een statenlid van GroenLinks op Volt stemt en dat daardoor GroenLinks een Eerste Kamerzetel minder heeft, was groot nieuws maar in de loop van de week ontwikkelde zich een wonderlijk verhaal. Van NOS tot RTL en van Volkskrant tot het Oog op Morgen: Gisteren gaf Deborah Fernald uitgebreid tekst en uitleg en dat deed menig wenkbrauw fronzen. Ali: “Het vertrouwen in de politiek is al zo laag, dit helpt dan niet.” Had ze eigenlijk gewoon nooit op de lijst moeten worden gezet?

Partijleider Miriam Bikker van de ChristenUnie is nog niet zo bekend bij het grote publiek. Wellicht dat het AD, de krant van Rennie Rijpma daarbij kan helpen. Want die hebben haar vanochtend groot op de voorpagina staan. Rijpma: Als je stemt op iemand, wil je weten wat voor persoon dat is.” Hoe belangrijk is het om als partijleider mediageniek te zijn?

Tot slot, nog iets opvallends van eerder deze week: volgens de Britse krant de Guardian wilde de voorzitter van de aankomende klimaattop in november zijn Wikipedia-pagina aanpassen voor een groener imago. Deze sultan Ahmed Al-Jaber is namelijk ook het hoofd van de nationale oliemaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten. Ali: “Gisteren heb ik in twee uur mijn Wikipedia-pagina herschreven. Een of andere gek kan nu alles weer herschrijven.” Hoe betrouwbaar is Wikipedia?