Fragment

Het Mediaforum met Martha Riemsma en Arjen Fortuin

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Martha Riemsma en Arjen Fortuin

Aan tafel zitten Martha Riemsma, Arjen Fortuin en Spraakmaker Fons Orie.

Fortuin wil het in zijn mediamoment graag hebben over de artiest Elle Bandita. Hen gaat voortaan door het leven als Raven van Dorst. De oude, vrouwelijke naam, mag bij het oud papier want Van Dorst voelt zich niet thuis in de vrouwelijke mal en wil niet als man of vrouw worden gezien. Het viel Fortuin vooral op hoe verschillende media hierover schreven.

Het mediamoment van Riemsma gaat over de column van Angela de Jong. Ze schrijft over de toespraak van André van Duin op de Dam. Volgens Riemsma hebben we behoefte aan zachte krachten. André van Duin, Herman Finkers. Komt het door de verharding in de maatschappij, dat we juist behoefte hebben aan meer zachtheid?

Op de Nederlandse Bevrijdingsdag was de hoofdrol weggelegd voor de bondskanselier van Duitsland, Angela Merkel. Zij gaf een toespraak en beantwoordde vragen van Nederlandse jongeren. Hoe hebben onze mediakenners hier naar gekeken? Was het een historische dag? Is het belangrijk dat de schuld nog steeds erkent wordt? Was het bijzondere televisie? Fortuin: “Door de toeters en bellen eruit te halen maak je duidelijk: dit is gewoon belangrijk”.

Het gaat niet helemaal soepel bij de televisie van de NPO. De kijkcijfers voor nieuwe programma’s als Showcolade zijn niet best, en andere programma’s als Dino’s Bezorgservice en Tik ‘m aan met Emma Wortelboer en Frank Evenblij zijn afgeserveerd. Ondertussen moeten progrramma’s zoals Opsporing Verzocht en Radar het doen met minder zendtijd. Volgens Remco van Westerloo van de NPO is dit omdat het TV-aanbod van de publieke zenders zich meer op jongeren moet gaan richten. Bereiken ze hier meer jongeren mee?