Fragment

Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Marc Josten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Marc Josten

Video niet beschikbaar

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Marc Josten en Spraakmaker Fons Orie.

Het mediamoment van Josten gaat over de Belarussische oppositieleider Tichanovskaja. Gisteren nam zij de Four Freedoms Award in ontvangst. Ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima waren daarbij. 's Avonds schoof Tichanovskaja aan bij Op1. Waarom vond Josten dit een opvallend moment? Hoe belangrijk is het dat zij de publiciteit op blijft zoeken over Belarus?

Het mediamoment van Wijndelts gaat over de column van Ronald Plasterk in de Telegraaf. Plasterk heeft het over een documentaire van de VPRO. Die documentaire is vlak voor de verkiezingen uitgezonden, door de VPRO dus en niet door de NOS zoals Plasterk stelt. Hij zegt daarnaast dat de NOS bestuurd wordt door D66'ers. In hoeverre moet je als hoofdredacteur ingrijpen in een column? Waar ligt de grens tussen de vrijheid van een columnist en het brengen van feiten?

Het ging er gisteren fel aan toe tijdens de persconferentie van de D66-top over de zaak-Van Drimmelen. Journalisten gingen er met gesterkt been terug en partijleider Kaag kaatste de bal terug naar de media. Hoe hebben onze mediakenners naar deze persconferentie gekeken? Was de toon tussen politiek en pers eerder zo vijandig? En is de frustratie bij de journalisten begrijpelijk of gaat het te ver? Hebben de journalisten uiteindelijk de antwoorden gekregen die ze wilden?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Eveline van Rijswijk.