Fragment

Vereniging van strafrechtadvocaten fel tegen plan politie Rotterdam om kleding af te pakken

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vereniging van strafrechtadvocaten fel tegen plan politie Rotterdam om kleding af te pakken

In Rotterdam-West kunnen agenten binnenkort spullen (kleding, horloges) afpakken van jongeren als wordt vermoed dat ze via de criminaliteit zijn bemachtigd. “Een slecht plan,” zegt de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA). "Hiermee is de kans groter dat de politie de wet overtreedt."

Volgens Jeroen Soeteman, voorzitter van de NVSA  staat het plan haaks op een aantal wetten die we hebben om de burgers te beschermen. “Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Wat de politie in Rotterdam doet is dit omdraaien. Als je niet kunt aantonen hoe je iets hebt betaald, dan pakken we het af.”

‘Iedereen mag rondlopen in kleding die hij wil’

De NVSA wil duidelijk maken dat iedereen moet kunnen rondlopen in kleding die hij wil. De jas kan geleend zijn, kan tweedehands zijn gekocht of zijn verdiend met een bijbaantje. “De politie heeft niet de bevoegdheid om iedereen op straat aan te spreken en een verklaring te eisen voor de kleding die iemand draagt.” Er moet volgens Soeteman ook echt een vermoeden zijn dat iemand een strafbaar feit heeft gepleegd, anders mag je helemaal geen kleding afpakken.

De redactie van Spraakmakers heeft ook contact gezocht met de politie van Rotterdam, die willen vandaag verder niet in discussie, maar geven wel aan dat het om een pilot gaat en dat er gekeken wordt hoe het in de praktijk werkt en dat het gaat om jongeren die de politie in een groepsaanpak al op de korrel heeft en van wie vermoed wordt dat ze criminele activiteiten ontplooien om de dure kleding te kunnen bekostigen.

Grenzen verkennen van de wet

Voor de NVSA is dit veel te abstract. Soeteman: “Het lijkt er een beetje op alsof men de grenzen wil gaan verkennen van de wet. Als je het dan een pilot noemt en het gaat mis, dan kun je zeggen: dit was toch niet zo’n goed plan.”