Fragment

Stand.nl: We mogen blij zijn met de euro

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: We mogen blij zijn met de euro

Feest, want we vieren vandaag de 20ste verjaardag van de euro. Europese Commissie-president Jean-Claude Juncker kon zijn geluk niet op: ‘Maar liefst 75 procent van de Europese burgers is nu vóór de eenheidsmunt. Dat is een record.’

Volgens Juncker is de euro ‘een bron van bescherming die ons sterker maakt’. Hij benoemde nog even dat het werkloosheidscijfers lager is dan ooit deze eeuw. Ook de andere centrale bankiers aanwezig in Portugal lieten geen onvertogen woord vallen over de gezamenlijke munt, die ook wordt gezien als geopolitiek bindmiddel van Europa.

Maar is die jubelstemming over de euro terecht? Want hoe crisisbestendig is de eurozone zonder een echte eurozonebegroting? En wat te doen met de scheve verhoudingen binnen de eurolanden: Griekenland en Italië die te veel schulden maken, Nederland en Duitsland die kampen met een overschot op de betalingsbalans?

Telefonisch reageren kan tot 10.00 uur! Wil je verder praten over deze stelling? Meld je dan hier aan voor onze community en deel je kennis en ervaringen met ons!