Fragment

Mediaforum: Huidskleur bepaalt hoe vaak berichten over vermiste mensen worden gedeeld

  1. Fragmentenchevron right
  2. Mediaforum: Huidskleur bepaalt hoe vaak berichten over vermiste mensen worden gedeeld

Facebook-posts over vermiste witte mensen worden vijf keer meer gedeeld dan berichten over vermiste mensen die níet wit zijn. Dat vertelt journalist Eric van den Berg in het programma Spraakmakers op NPO Radio 1.


Voor de online tak van Brandpunt+ (KRO-NCRV) onderzocht hij hoe vaak berichten over vermiste personen gedeeld worden op sociale media en welke rol hun huidskleur hierbij speelt.

 De uitkomsten waren extreem: op Twitter werden berichten over witte mensen bijna twee keer zo vaak gedeeld als die over niet-witte mensen. Op Facebook was het verschil vijf keer zo groot. Het gevolg: posts over witte vermisten bereikten ongeveer 26 duizend mensen, terwijl de teller voor niet-witte mensen bleef steken op 8 duizend.

 “De meeste journalisten die veel met sociale media werken, kennen dit verschijnsel”, aldus Van den Berg. Als chef van de online redactie van NH (voorheen RTV Noord-Holland) kwam hij er vaak mee in aanraking. “Wij plaatsten veel berichten over vermissingen. Als je dat lang genoeg doet, ga je vanzelf patronen herkennen. Huidskleur is weliswaar niet de enige factor van belang - een goede foto is cruciaal en een emotionele tekst ook - maar wit zijn helpt zeker, zo wezen de klikcijfers uit.”