Fragment

Het Mediaforum met Mireille van Ark en Marc Josten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Mireille van Ark en Marc Josten

Aan tafel zitten Mireille van Ark, Marc Josten en Spraakmaker Sander Groen.

Voordat we naar de mediamomenten gaan, gaan we eerst naar het tennis. De eerste halve finale bij de heren op de Australian Open. Marcella Mesker praat ons bij.

Het mediamoment van Josten gaat over een onderzoek van het Amerikaanse Niemanlab polariserende talkshows, gericht op Amerika. Wat kwam daar uit? Kunnen er parallellen getrokken worden naar Nederland? Volgens Josten zouden we hier meer naar moeten handelen.  

Het mediamoment gaat over een uitzending die gisteren bij BNR gemaakt werd. Ze gaan goed met de tijd mee, want maakte gebruik van het nieuwe sociale medium Clubhouse. Waarom hebben ze dit gedaan?

Australiërs zien geen nieuws meer op Facebook. Dat komt omdat er een wetsvoorstel in de steigers staat, dat wil dat Facebook uitgevers gaat betalen voor het nieuws dat gedeeld wordt. In aanloop daarvan heeft Facebook maar vast de eer aan zichzelf gehouden. En dat heeft consequenties: ook Australische hulpdiensten kunnen nu hun publiek niet meer bereiken. Is het een logische reactie van Facebook om dit te doen? Zijn er alternatieven om van Facebook af te stappen?

Prinses Latifa, een van de vele kinderen van de Sjeik van Dubai, is opgesloten in haar huis sinds ze drie jaar geleden het land probeerde te ontvluchten. In haar toilet, de enige ruimte die ze zelf kon afsluiten, wist ze filmpjes op te nemen en naar een vriendin te sturen, die ze doorstuurde aan de BBC. Panorama maakte er deze week een reportage over. Moeten er consequenties komen? En welke rol kan media hierin spelen?