Fragment

Het Mediaforum met Leonard Ornstein en Roos Schlikker

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Leonard Ornstein en Roos Schlikker

We hebben het over de storing bij 112. Het NL-alert werd verstuurd, maar de communicatie was volgens onze mediakenners niet goed genoeg.Er zijn onderhand meer voorlichters dan journalisten. Volgens Leonard Ornstein lijkt het alsof de voorlichters tóch te weinig voorbereid zijn op dergelijke situaties.

 

Aan tafel zitten Leonard Ornstein, Roos Schlikker en Spraakmaker Jacques Vriens.

 

Ook hebben we het over een bericht in het Financieel Dagblad. Daarin staat namelijk dat D66 persoonlijke advertenties zoals die op Google en Facebook wil terugdringen. Ze zouden het nepnieuws bevorderen. D66 uit haar zorgen en wil een duidelijk onderscheid tussen content en advertenties. Hoe pak je dit aan? Is dit iets dat om een Europese aanpak vraagt? Ook blijkt dat Nederlanders zich totaal geen zorgen maken over nepnieuws. Met andere woorden: welk probleem los je hier eigenlijk mee op?

 

Tot slot: Journalisten kunnen vaak prachtig schrijven en beeldend vertellen, maar kunnen ze ook goed rekenen? Vaak niet echt, vinden datajournalist Winny de Jong van de NOS en infographic-maker Lars Boogaard. En dat is een probleem, want een journalist die niet kan rekenen is eenvoudig te misleiden,is hun stelling. Vandaar dat ze de website ‘alshetongeveermaarklopt.nl’ hebben opgericht, met een paar basale rekenkundige lesjes. Winny de Jong schuift aan om hier over te spreken.