Fragment

Stand.nl: De behandeling van rokers in een verslavingskliniek moet in het basispakket

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: De behandeling van rokers in een verslavingskliniek moet in het basispakket

Rookverslaafden zouden een klinische behandeling om van hun verslaving af te komen vergoed moeten krijgen, net zoals dat het geval is bij drank- en drugsverslaafden. Dat is de kern van een brief aan de Tweede Kamer van verslavingsarts Jeroen Hinneman.

Rookverslaafden die nu aankloppen bij een verslavingskliniek krijgen geen hulp, omdat de behandeling van hun tabaksverslaving niet in het basispakket zit.

Rokers die willen stoppen, kunnen nu wel hulp krijgen in de vorm van medicijnen of een cursus en ook is een poliklinische behandeling mogelijk, bijvoorbeeld voor zwangere vrouwen. 

Toch is voor sommige mensen al die steun niet genoeg en ook Jellinek, een van de grootste instellingen voor verslavingszorg in Nederland, vindt het een slechte zaak dat hun specialistische zorg niet toegankelijk is voor zware rokers die deze hulp willen. 

 

Zorgverzekeraars Nederland wijst op het feit dat de overheid de inhoud van het basispakket bepaalt. De vraag is of de behandeling zo effectief is dat deze de kosten zal dekken.