Fragment

Het Mediaforum met Arno Kantelberg, Pieter Klok en Maike Olij

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Arno Kantelberg, Pieter Klok en Maike Olij

Op welke manier zien we satire nog terug in het huidige medialandschap? Volgens Pieter Klok is het afgenomen en begrijpen mensen het ook vaak niet. Ontstaat hierdoor zelf-censuur bij kranten en tijdschriften? Wat is de rol van sociale media?

 

Aan tafel zitten Arno Kantelberg, Pieter Klok, Maike Olijen Spraakmaker Marjan Olfers.

 

Het mediamoment van Kantelberg is een artikel op NRC.nl met de titel: ‘Zijn roeping: NOS bashen’. Het is een profiel van Tilasmi Frigge. Een man die o.a. stickers uitdeelt met ‘NOS = fake news’. Waarom vond Kantelberg dit artikel opvallend? Frigge geeft geen argumenten voor zijn beschuldigingen aan de NOS. Moet je zo iemand wel een podium geven?

 

Verder: NPO1 trapte gisteravond af met de nieuwe talkshow Op1, met als presentatoren het duo Willemijn Veenhoven en Erik Dijkstra van BNNVARA. Wat vinden onze mediakenners er van? En hoe zijn de presentatoren?Kantelberg concludeert dat het met de duo’s ‘niet gaat werken’. Volgens Olfers is het vooral heel Hilversums dat hier zo veel over gepraat wordt. Ze zegt: ‘het lijkt wel een soort van wedstrijd, maar wie is er bezig met die wedstrijd? Het interesseert me echt niet’.

 

Tot slot: Aan het begin van het nieuwe jaar kun je niet om de lijstjes met voorspellingen voor 2020 heen. Wij doen daar ook aan mee in ons mediaforum. Deze week bespreken we elke dag hoe de journalistiek er in 2020 uit zal zien, onder de noemer ‘ de media in 2020’. Vandaag schuift consultant Maike Olij aan als extra gast in ons forum. Ze adviseert omroepen in Nederlanden in de EU over de rol van artificiële intelligentie (AI) in de journalistiek.Hoe zal AI de journalistiek nog verder veranderen?