Fragment

Stand.nl: We moeten meer doen om huidkanker te voorkomen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: We moeten meer doen om huidkanker te voorkomen

De wintertijd is begonnen, even een zonnebankje pakken kan in deze donkere dagen fijn zijn. En afgelopen zomer, heeft u lekker bruin liggen bakken in de zon? Maar houdt u daarbij wel genoeg rekening met het gevaar op huidkanker? Het aantal patiënten is de afgelopen dertig jaar sterk toegenomen.

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland en van alle soorten kanker stijgt het aantal gevallen huidkanker ook het snelst. Jaarlijks komen er bijna 70.000 huidkankerpatiënten bij: gemiddeld zijn dat zo'n 900 nieuwe patiënten per ziekenhuis, waardoor de druk op de zorg toeneemt. En daar kunnen we zélf makkelijk iets tegen doen! Goed insmeren, minder in de zon... het is bekend maar we doen het nog te weinig.

De cijfers komen uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland. Zij roepen op tot een nationaal plan van aanpak.

Wat vindt u: onderschatten wij inderdaad het gevaar van huidkanker? En zou de overheid hier een leidende rol in moeten hebben, of is het onze eigen verantwoordelijkheid?