Fragment

Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Arjan Snijders

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Arjan Snijders

Video niet beschikbaar

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Arjan Snijders en Mart de Kruif

Het Mediamoment van Snijders gaat over het overlijden van Philips Margo. Hij zong ‘The Lion Sleeps Tonight’ en de berichtgeving over zijn overlijden viel op bij Snijders. Het nummer is namelijk al ouder en komt uit Afrika uit de jaren ’30. Wat deed de NOS hiermee en wat vindt Snijders hiervan?Snijders: Daar is de Zwarte Piet discussie nog kinderachtig bij 

Wijndelts Mediamoment gaat over Elma Verheij. Zij schreef veel over de Joodse wezen na de oorlog. Ruim 75 jaar na de bevrijding volgt er een onderzoek naar hoe zij werden behandeld. Het beeld wat Verheij schetst is niet positief? Welke conclusie kunnen we verwachten van het externe onderzoek en komen er extra excuses? 

En we hebben het over de basisscholen. Want het aantal coronabesmettingen gaat momenteel door het dak en vooral onder basisschoolleerlingen is de besmettingsgraad hoog. In de media ontstaat steeds sterker de roep om de scholen te sluiten. En dat terwijl de deskundigen zeggen dat het niet nodig is om de scholen te sluiten. Veel scholen moeten nu wel noodgedwongen de deuren sluiten omdat ze de roosters niet rond krijgen, maar wat is het effect van die openlijke discussie over een algehele sluiting? Ook al is het nog niet aan de orde, het wordt al wel breed bediscussieerd. Welke rol zouden de media moeten innemen? Snijders: “In elk verhaal hierover valt het woord ‘virusfabriekjes’.”

Als laatste hebben we het over podcasts op Spotify. Want zij gaan het voor podcastmakers mogelijk maken om mensen te laten betalen voor hun podcast. De eerste 2 jaar gaat al het geld naar de podcastmakers, daarna houdt Spotify zelf een klein percentage van dat geld in. De eerste Nederlandse makers, onder meer Lekker Lullen de Podcast en Maarten van Rossem - de podcast gaan geld vragen voor extra content. Is dit een onvermijdelijke trend? Zijn volgers bereid om hen te steunen? En wat hebben de landelijke overheden hier mee te maken?De Kruif: “De charme van een podcast is dat twee mensen aan een tafel gaan zitten en wat in een microfoon roepen, laten we dat niet afschaffen”