Fragment

Het Mediaforum met Jan Slagter en Elske Schouten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Jan Slagter en Elske Schouten

Aan tafel zitten Jan Slagter, Elske Schouten en Spraakmaker Arjan Postma.

Het mediamoment van Schouten gaat over het Britse onderzoek naar een mogelijk medicijn tegen corona. Goed nieuws, zou je zeggen. Volgens Schouten vergt het wel meer van journalisten in deze tijd. Schouten: “Je merkt dat in de coronaperiode een heleboel wetenschappelijk onderzoek gewoon ‘hup’ naar buiten wordt gebracht zonder de normale peer review”. Wordt er sneller iets gepubliceerd dan voorheen? Is het moeilijk om de wetenschappelijke publicaties extra te checken nu?

Het mediamoment van Slagter gaat over een ingezonden brief van Omroep Max-presentator Cees Grimbergen. Volgens hem wordt er met Nederlands pensioengeld een gokspel gespeeld. Volgens Slagter is het belangrijk dat pensioenfondsen transparant zijn in wat er met het geld gebeurt. Hij mis de publieke en journalistieke verontwaardiging.

Twee dagen nadat het CDA bekendmaakte dat er een lijsttrekkersverkiezing komt, trekt één van de favorieten zich terug. Minister van Financiën Wopke Hoekstra laat in een interview met de Telegraaf weten het lijsttrekkerschap niet te zien zitten, hij wil dicht bij zichzelf blijven, geeft hij als reden. Hoe kijken onze mediakenners naar dit nieuws? Is zijn verklaring geloofwaardig? Zou er een strategie achter zitten? Verder vindt Slagter dat het “voor het CDA beter zou zijn als er maar één kandidaat is”.

Dan hebben we het over het racismedebat in de media. Ruim twee weken wordt er ook in Nederland al volop gediscussieerd en gedemonstreerd tegen racisme en discriminatie. Wat heeft die aandacht tot nu toe opgeleverd? En hoe gaan leidinggevenden van programma’s en kranten om met de keuzes die gemaakt worden om het publiek een gebalanceerd debat voor te schotelen? Schouten: “Ik vind het interessant dat de discussie zo breed wordt gevoerd en het echt over van alles gaat”. Volgens Slagter worden er in het racismedebat te veel zaken bijgehaald die afleiden van de discussie. Hij vindt dat we moeten kijken naar: hoe gaan we ervoor zorgen dat dit niet meer voorkomt, en hoe stellen we dit binnen ons bedrijf aan de kaak?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.