Fragment

Stand.nl: Scholen moeten meer doen voor hoogbegaafde kinderen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Scholen moeten meer doen voor hoogbegaafde kinderen

Veel hoogbegaafde kinderen kunnen op school niet goed meekomen. Sinds 2014 moeten kinderen met ‘een rugzakje’ volgens de wet passend onderwijs een geschikte plek in de klas krijgen, maar omdat hoogbegaafdheid officieel geen handicap is, is op veel scholen niets geregeld voor deze kinderen.
           


Het gevolg is ouders die duizenden euro’s per jaar moeten betalen of 300 kilometer op een dag moeten rijden om een goede onderwijsplek voor hun kind te vinden. En de kinderen zijn de dupe, hoogbegaafde kinderen gaan in hun zoektocht naar een passende onderwijsplek van school naar school of komen thuis te zitten. De 9-jarige Jason heeft al vier basisscholen gehad en heeft bij elkaar een jaar thuisgezeten, vertelt zijn moeder bij Nieuwsuur.



Daarom stapt onderwijsjurist Fleur Terpstra naar het College voor de Rechten van de Mens om hoogbegaafdheid als handicap aan te merken. Dan móeten scholen namelijk de aanpassing wel maken. 



Heeft u een hoogbegaafd kind of in uw werk te maken met hoogbegaafde kinderen? Werkt u in het onderwijs en ziet u de worsteling? Of heeft u juist een kind met dyslexie of autisme die ook extra aandacht nodig heeft in de klas en ziet u dit plan niet zitten?
       
                   

Video niet beschikbaar