Fragment

Stand.nl: Het recreatief gebruik van lachgas moet zo snel mogelijk verboden worden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Het recreatief gebruik van lachgas moet zo snel mogelijk verboden worden

Misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid – het aantal klachten na gebruik van lachgas blijft stijgen. Daarom trekt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) aan de bel. In 2015 werden er slechts 13 gezondheidsklachten gemeld. Vorig jaar waren dat er 54 en in de eerste helft van dit jaar zijn er al 67 gevallen gemeld.

Gemeenten zitten met hun handen in het haar en zijn klaar met de overlast. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema probeert de verkoop van de ballonnen tijdens het uitgaan aan banden te leggen. Eerder al probeerden de burgemeesters van onder andere Rotterdam en Leeuwarden het gebruik en de verkoop op festivals te verbieden.

Het gebruik van lachgas is vooral gestegen sinds het middel drie jaar geleden onder de Warenwet is gaan vallen en daarmee makkelijk te kopen is. De zilveren lachgaspatronen, die met behulp een lege slagroomspuit in ballonnen worden gespoten, vervuilen vaak het straatbeeld.

Nederland lijkt klaar voor een algemeen verbod. Daarom heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aan minister Grapperhaus (Justitie) gevraagd om lachgas weer op de lijst van geneesmiddelen te plaatsen en het daarmee te kunnen verbieden. Of zou het beter zijn om het gebruik te reguleren omdat het gevaar van een levendige zwarthandel op de loer ligt?