Fragment

Stand.nl: De zwemvaardigheid van kinderen in Nederland moet omhoog

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: De zwemvaardigheid van kinderen in Nederland moet omhoog

De kans dat jij de afgelopen dagen het water hebt opgezocht om te zwemmen is groot. Maar hoe staat het met uw zwemvaardigheid, van jouw kinderen? Deze maand verdronken er al 25 mensen in het Nederlandse zwemwater. En de berichten hierover komen elk jaar in de zomer weer terug. 
De afgelopen jaren verdrinken gemiddeld 80 mensen per jaar. Ondanks alle berichtgeving neemt dat aantal dus niet af.Voor een deel is dat te wijten aan de instroom van ‘nieuwe’ Nederlanders die niet met zwemmen zijn opgegroeid, maar deskundigen waarschuwen ieder jaar weer dat het iedereen kan overkomen en het gevaar onderschat wordt.
Toch is het verplichte schoolzwemmen verdwenen en is er veel kritiek op de cursussen waarbij je in korte tijd een zwemdiploma kan halen…Wat vind jij: Is het de eigen verantwoordelijkheid van Nederlanders om hun zwemvaardigheid op peil te houden en om kinderen een goede zwembasis te geven, of is het tijd voor actie vanuit bijvoorbeeld de overheid (zoals het terugbrengen van schoolzwemmen)?